Aubergines

Alvast voor het weekend: een bijzonder, verrassend, decoratief, overheerlijk en gezond recept: Aubergines à la Ottolenghi’s
Ik vond het recept er zo prachtig uitzien, dat ik het wel moest proeven, maken, aanpassen en delen met jullie.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 3 aubergines, in plakken. Wrijf deze in met zeezout en leg ze 1/2 uur tussen vellen keukenpapier met iets erop (houten snijplank). Zo trekken de bittere stoffen eruit. Bestrijk de plakken vervolgens aan beide zijden met olijfolie (traditioneel). Dit kan je alvast een poosje s’ ochtends voorbereiden
  • paar saffraandraadjes, naar smaak
  • 3 el heet water
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 3 el pijnboompitjes
  • handvol granaatappel-pitjes. Ik heb diepvries-pitjes gebruikt, maar nog smaakvoller en mooier zijn verse pitjes (of uit de koeling, AH)
  • handvol gesneden basilicumblaadjes
  • zwarte peper
  • theelepel honing

Zo maak je het:
Leg de voorbereide aubergines op bakpapier op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat ze 30 min. bakken (in de gaten houden dat het niet te snel gaat!)
Saffraanyoghurt (deze kan je een dag van tevoren al bereiden :
Laat de saffraan 5 min. trekken in het hete water. Giet het vervolgens in een mengkom, samen met de yoghurt, knoflook, olijfolie, citroensap, snuf zeezout, honing en peper naar smaak.
Serveer met wat bruine rijst. Rangschik de aubergine-plakjes erop, besprenkel met de yoghurtsaus, bestrooi met granaatappel-pitjes, pijnboompitjes en basilicum.

Geniet ervan!

En wist je dat… de aubergine zijn paarse kleur te danken heeft aan nasunine, dat verwant is aan de (supergezonde) blauwe kleurstof in blauwe bessen? Het is een krachtige anti-oxidant.
Ook een erg leuke en dankbare plant om in een kas, op balkon of op een beschutte plek in de tuin in de zon te kweken!

Deel deze pagina: