Kiemen

Eet of kweek jij wel eens deze ‘superfoods’ van Hollandse bodem? Ze zijn knapperig, decoratief en leuk om te kweken (kinderen!). Kiemen of spruiten zijn baby-plantjes, die rijk zijn aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en enzymen.

Dat komt, omdat zaden en vruchten boordevol energie zitten, die als voeding kan dienen voor het nieuw te groeien plantje. Op het moment dat een zaadje ontkiemt, neemt de hoeveelheid voedingsstoffen enorm toe en worden ze ook nog eens beter opneembaar voor het lichaam.

Gebruik je kiemen voor een lekkere en supergezonde toevoeging aan salades, broodbeleg, garnering, soepen of omelet!

Weer zo’n superfoods-bevlieging? Nee hoor, al in het jaar 3000 v Chr. werden bonenscheuten gebruikt vanwege hun voedingswaarden en geneeskrachtige eigenschappen.
Vroeger werden bonen op lange scheepsreizen meegenomen; men kon ze op elk gewenst moment laten ontkiemen door er enkel water aan toe te voegen… een effectief medicijn tegen scheurbuik (veel vitamine C!). En ook vandaag de dag kan je ze gebruiken om je gezondheid te ondersteunen en je immuunsysteem te versterken.

Zin om te proberen? Kiem eens alfalfa, broccoli, erwten, gierst, radijs (erg decoratief), linzen, mungbonen… misschien heb jij nog een goede of lekkere tip?

Kiem smakelijk!

Deel deze pagina: