CITO brainfood!

Wist je dat kinderen die meer dan 8 glazen water per dag drinken behoren tot de leerlingen met de beste schoolprestaties? Vocht is namelijk essentieel voor het goed functioneren van de hersenen.

Als je lichaam al een klein beetje uitdroogt, gaan je hersenen trager werken, je concentratie en alertheid nemen af en… je gaat gapen (nee, je bent niet moe: je hebt dorst!).

Kinderen die voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen presteren beter op school en hebben minder last hebben van leer-en gedragsproblemen. Onverzadigde vetzuren hebben een positief effect op de hersenen. Je vindt ze bijvoorbeeld in vis, noten en avocado’s.
Ook eiwitten bevorderen de leerprestaties. Ze zorgen ervoor dat koolhydraten/suikers langzamer worden afgegeven, zodat je een gelijkmatige aanvoer van energie hebt. Vezels doen dat ook, zoals in volkorenproducten en fruit. Blauwe bessen zijn helemaal geweldige brainfoods, omdat ze (naast heel veel anti-oxidanten) veel vezels bevatten en de concentratie verbeteren op korte termijn (bevorderen de doorbloeding naar de hersenen).
Witmeelproducten en suiker (frisdrank, sapjes, snoep) maken juist moe (de suiker-dip) en ongeconcentreerd. Als je toch snelle suikers neemt (tuurlijk! want nu mag het een keer van school ), dan kan je dat dus het beste doen in combinatie met iets eiwit-of vezelrijks.

Tien belangrijke brainfoods voor thuis of tijdens de CITO (nee, doe die haring maar thuis ) zijn:
1. Havermout
2. Kwark
3. Ei
4. Rijstwafel met pindakaas
5. Avocado
6. Handje bosbessen of druiven
7. Handje walnoten
8. Broccoli
9. Vette vis
10. Water

Lieve CITO-makers: Heel veel succes!

Deel deze pagina: