Zuurdesembrood

Yes! Ik maakte al langer zelf zuurdesembrood, maar nu kan mijn broodbakmachine het ook! Ik maak het met speltmeel en een roggemeel desemstarter.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van desembrood?

  • Het is zooo lekker! Het heeft veel meer smaak. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
  • De korst is krokanter
  • Het is langer houdbaar
  • De structuur is steviger en daardoor vult het beter
  • De glycemische index is lager, d.w.z. dat het minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel
  • Door het fermentatieproces wordt fytinezuur (dit ‘rooft’ mineralen als Mg, Zn en Fe uit je lichaam) omgezet. Als je heel veel brood eet of andere graanproducten, kan het zomaar zijn dat je een tekort aan deze mineralen hebt.
  • De melkzuurbacteriën zorgen voor een optimale darmwerking
  • Het laten rijzen van brood d.m.v. zuurdesem is een natuurlijk proces

En wist je dat gist pas gebruikt wordt sinds de Tweede Wereldoorlog? Zuurdesem werd al gebruikt door de eerste broodbakkers…

Eet jij ook zuurdesembrood?

Deel deze pagina: