Ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt door veel mensen gegeten als ‘gezond’ (vetarm) tussendoortje, maar weet jij dat een plakje wel 3 suikerklontjes bevat?

En maar weinig vezels, zodat je bloedsuikerspiegel in korte tijd hoog stijgt (en ook weer daalt), zodat je snel weer trek krijgt.
Deze variant op kruidkoek is veel gezonder, glutenvrij, vrij van kunstmatige toevoegingen en geraffineerde suikers, rijk aan o.a. magnesium (maar ook: ijzer, kalium en veel meer), boekweit (en daarmee ook veel vezels, naast de vruchtenvezels) en kaneel waardoor deze koek een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel heeft.

Voor een cake-vorm heb je nodig:

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram roomboter, zacht
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 6 verse dadels
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 50 gram honing
  • 1 geprakte banaan
  • snufje zout
  • 60 gram walnoten

Je kan hier natuurlijk zelf mee variëren, zolang je 200 gram meel, 200 gram ‘zoet’, 200 gram vet en 3 eieren gebruikt. Er zijn allerhande variaties te bedenken, met bv. rozijntjes, cranberry’s, noten, gember.

Bereiding:
Spatel alle ingrediënten (de walnoten uitgezonderd) door elkaar tot een egaal mengsel en vul hiermee een ingevette cakevorm. Druk de halve walnoten erin en bak 40 min. in een voorverwarmde oven op 150 graden.

Lekker bij de kerstkoffie!

Deel deze pagina: