Bietensalade

Zo gezond als een biet met deze lekkere lunch!

Je hebt nodig voor 1 persoon:

  • 1 grote biet
  • handje veldsla
  • zachte geitenkaas
  • pijnboompitjes
  • balsamico-azijn
  • olijfolie, extra-vierge
  • versgemalen zwarte peper en zeezout
  • naar wens: honing

Bereiding: Kook de biet in zijn geheel met schil (anders gaat hij ‘bloeden’) gaar in 30 min. Nog makkelijker is dit om een biet over te houden van de avond tevoren of om dan vast bietjes voor de lunch te koken. Van de afgekoelde biet kan je de schil eenvoudig afwrijven of dun schillen. Leg de fijngesneden biet op een bedje van veldsla en besprenkel met olijfolie en azijn. Verkruimel geitenkaas naar wens en bestrooi met pijnboompitjes, zout en peper. Eventueel een klein sliertje honing erover.
Een eenvoudige werk-lunch van een gesneden bietje met alleen maar basamico-azijn, peper en zout is ook al erg lekker, met een avocado erbij om uit te lepelen.

Wist je dit over bietjes?
Van de rode biet kan je zowel het bietje eten als zijn loof (spinazie of salade).
Bietjes helpen bij/ zijn goed voor:

  • hoge bloeddruk (o.a. vanwege hoog kaliumgehalte)
  • aderverkalking
  • ontgifting van de lever
  • weerstand / ontstekingen

Sport en bietjes: De vele nitraten in bietjes zetten de bloedvaten open, waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert en daarmee het uithoudingsvermogen. Let wel op dat je niet vaker dan 2 maal per week nitraatrijke groenten eet.

De biet zit vol met:

  • vitaminen: vooral foliumzuur, andere B-vitaminen en vitamine C
  • mineralen: vooral mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium
  • fytonutrienten ‘betainen’ : deze werken als anti-oxidant, ontstekingsremmend en ontgiftend. Helaas verdwijnen ze met het koken; na 1 uur zijn vrijwel alle betainen verdwenen, dus eet ze vooral ook rauw! Als sap of dun geschaafd al bietencarpaccio.

(w)eet smakelijk!

Deel deze pagina: