Griekse ovenschotel

Deze eenvoudige ovenschotel is ideaal om van tevoren te bereiden, vegetarisch, licht, maar vooral ook puur&lekker!

Je hebt nodig voor 4 personen (1 grote ovenschaal):

  • 200 gram (wilde, of: naar keuze) rijst
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • 6 tomaten
  • 5 teentjes (of: minder) knoflook
  • pijnboompitjes
  • 6 takjes tijm
  • olijfolie
  • versgemalen peper, zeezout

Bereiding:
Kook de rijst gaar (lekkerste: in bouillon, evt. van blokje). Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie (traditioneel). Vul de ovenschaal met een laagje rijst. Verbrokkel daarover 100 gram geitenkaas. Lek daarop dakpansgewijs flinterdunne plakjes courgette (kaasschaaf) en tomaat (zeer scherp mesje). Leg ze erg dicht op elkaar, zodat je wel alle groenten kwijt kan. Sluit af met de overige verbrokkelde geitenkaas, de (in stukjes gesneden) knoflookteentjes, pijnboompitjes, peper en zout naar smaak en de takjes tijm. Een klein beetje olijfolie erover druppelen/sprayen. Op deze manier kan je de ovenschotel, afgedekt met huishoudfolie, nog uren bewaren in de koelkast, voordat je deze in de oven zet.

Plaats de ovenschaal in de oven (voorverwarmd, 170 graden), totdat de kaas gesmolten is en het lekker gaat ruiken (ongeveer 30 min.). Druppel er nog wat extra vierge olijfolie over en eet smakelijk!

Deel deze pagina: