Als ik terugkijk, had ik als kind al interesse in natuur en voeding. Als meisje van een jaar of acht had ik een vierkante meter eigen grond in de tuin van mijn ouders, waar ik het voer van mijn cavia liet kiemen. Een eigen mini-moestuintje. Gebiologeerd door zaadjes die zonder enige inspanning omtoverden in een maïskolf, zonnebloem of erwtenplant. Op de middelbare school was biologie dan ook mijn leukste vak. Vol overtuiging dat ik later iets met natuur, gezondheid of biologie wilde gaan doen. Op het Hoger Laboratorium Onderwijs studeerde ik af in de richting Medische Microbiologie. Voor mijn stages koos ik een biochemisch onderwerp en deed ik onder andere vetzuuranalyses in kruiden en onderzoek naar de effecten van kruidencomponenten bij diabetes. Later werd mijn werkplek het lab bij een grote (baby)voeding-fabrikant, waar ik onderzoek deed naar bio-actieve componenten in voedingsmiddelen ter ontwikkeling van supplementen. Interessant! Maar met de komst van onze 4 kinderen koos ik er bewust voor me enkel op het moederschap te gaan richten. Nu kwam er meer tijd voor een eigen moestuin (nu een grote) met zelfs een ruime kas. We genieten nog steeds van de knapperige, verse, onbespoten groenten uit eigen tuin.

Onze oudste dochter had vaak last van hoofdpijn en migraine, de oudste zoon had veel buikpijn en driftaanvallen, de jongste dochter was een huilbaby en had (bleek later) ook vaak buikpijn en de jongste sliep slecht en had geregeld last van diarree. Wat deed ik verkeerd? Omdat wij als ouders ook best wat extra energie konden gebruiken (waar bleef de tijd voor jezelf? Om 20:30 lusteloos op de bank) en onze kinderen niet altijd (lees: meestal niet) bijdroegen aan een gezonde nachtrust dacht ik: dat moet anders kunnen. Ook leek het me fijn weer te gaan werken. Maar nu voor mezelf om het goed met het gezin te kunnen combineren. En iets met mensen, want dat miste ik toch wel op het lab. En mijn interesse in de gezondheidseigenschappen van voeding wakkerde weer aan.

Toen begon de ontdekkingsreis. Ik ben veel gaan lezen in boeken en op internet over de relatie tussen voeding en gezondheid. Een hele belangrijke les was, dat alles om commercie draait en nooit om onze gezondheid. Wat suiker met je doet. En nog heel veel meer. Met het volgen van de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige, ontdekte ik dat mijn ‘gezond’ niet altijd echt zo gezond was. Al snel leerde en veranderde ik dingen in onze alledaagse voeding en merkten we een enorm positief effect op onszelf en de kinderen. Na een maand of twee verbeterden geleidelijk onze klachten, en uiteindelijk verdwenen er zelfs een aantal helemaal! En we kregen een extra dosis energie; de dag werd met een energierijk uur verlengd, en dat scheelt nog steeds een hoop. De laatste acht zwangerschapskilo’s verdwenen als vanzelf, al was dat helemaal niet de insteek. Ook zijn kwaaltjes, zoals chronische bijholteontsteking, een ‘wattenhoofd-gevoel’ en eczeemplekjes, die ik in de loop der jaren beschouwd had als ‘die horen bij mij’, helemaal over gegaan.

Ik denk niet dat voeding alle mensen van alles kan genezen. Er spelen nog andere hele grote factoren een rol, waarbij je omgang met stress, beweging en genetische achtergrond erg belangrijk zijn. Wel ben ik ervan overtuigd dat een pure en gebalanceerde voeding de meeste kwalen kan verlichten of zelfs doen verdwijnen. Het is de beste basis voor een zo’n gezond en gelukkig (ja, voeding heeft ook grote invloed op je gedrag en gemoedstoestand) mogelijke toekomst. Ik ben er zo ontzettend enthousiast over, dat ik wel van de daken wil schreeuwen wat (echt) gezonde voeding kan doen!

Naast mijn diploma natuurvoedingsdeskundige (HBO-niveau), heb ik extra certificaten voor hersenen&gedrag, het immuunsysteem in balans, Hormoonklachten. Ook heb ik een certificaat van de "Blij-aan-tafel"- academie en volg ik de opleiding orthomoleculaire voeding voor kinderen, om zwangeren, baby's, kinderen en pubers optimaal te kunnen helpen.

In mijn praktijk wil ik dolgraag mijn enthousiasme voor gezonde voeding aan jou overdragen, wie weet tot ziens!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina: